Adıyaman’dan Avrupa’ya tohum ihraç ediyorlar

tohum

Anadolu’nun önemli aile mesleklerinden biri olan tohumculuk, son senelerde yapılan bütçeli yatırımlar ve girişimlerle birlikte daha değerli ve kaliteli hale gelmeye başladı. Adıyaman’ın Eski Hısnı Mansur adlı köyünde bir tesis kuran Murat Olgun, burada üretmekte olduğu tohumları Avrupa’ya kadar ihraç ediyor. 1990 yılında başlamış olan serüven Olgun’un 4 kardeşiyle birlikte devam ederken buğday, arpa, nohut, kırmızı mercimek ve tritikale tohumlarında üretim bir an bile durmuyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunana Girişimci Murat Olgun, fabrikayı kurduktan sonra en çok Ar-Ge’ye önem verdiklerini ve bu sayede tohum kalitesinin artmasıyla birlikte Avrupa’ya da satışa başladıklarını ifade etti.

Geçen yıl ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne tohum ihraç etmeye başladıklarını belirten Olgun, daha sonra Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Bulgaristan üzerinden Fransa’ya 2 bin 200 ton buğday, arpa, nohut ve tritikale tohumu sattıklarını kaydetti. ‘İki çeşit tohum geliştirdik’ Ar-Ge çalışmaları kapsamında yeni tohum çeşitleri ürettiklerine işaret eden Olgun, şöyle devam etti:

“Son çıkan tescil yasasına göre onaylanan ‘Perre’ ve ‘Cendere’ adını verdiğimiz iki çeşit buğday tohumu geliştirerek, Türk tohumculuk sektörüne ivme kazandırdık. İnşallah bu yıl içerisinde yeni geliştirdiğimiz tritikale, nohut ve buğday çeşidini tescil etmeyi planlıyoruz. Artık yeni çeşitler piyasaya çıkacak. Daha verimli, insanların özveriyle yetiştirebileceği, hastalıklara dayanıklı tohumların gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz.”

Bu yıl 15 bin dekar alana arpa, 10’ar bin dekar alana buğday ve nohut, 3 bin dekar alana kırmızı mercimek, 2 bin dekar alana da tritikale ektiklerini vurgulayan Olgun, mevcut kapasitelerini iki katına çıkararak çiftçi ve bayilerle entegre şekilde büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi. ‘Daha verimli ürünlerle daha fazla ülkeye açılacağız’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da tohumculuk sektörünün, 2006’da tohumculukla ilgili kanununun değişmesiyle yükselişe geçtiğini söyledi. Yasanın değişmesinin ardından tohumcuların, araştırma enstitülerinin ve üniversitelerin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hareket ederek Türkiye’yi tohumculukta önemli bir yere getirdiğine işaret eden Alan, sektörün ciddi gelişme gösterdiğini vurguladı. Türkiye’nin buğday unu ihracatında önemli bir yerde olduğunu ifade eden Alan, şunları kaydetti:

“Birçok üründe tohumu artık ithal etmiyoruz, aksine ihraç eder hale geldik. Bakanlığımızın son yaptığı çalışmalarla ihraç ettiğimiz tohum miktarı ithal ettiğimiz miktarı geçti. adıyaman’dan da yurt dışına ilk gez geçen yıl tohum ihraç etmeye başladık. Bu yıl da daha fazla çeşit ve miktarda tohum ihraç etmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu yıl yağışlar çok bereketli geçti. Nisan ayında da yağışlar aynı şekilde sürerse rekoltede patlama bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir