Kutnu kumaşı globalleşiyor

kutnu_kumasi

Gaziantep’in geleneksel kumaşı kutnu, Türk modacıların yeniden kullanıma başlamasıyla birlikte yurtdışında da çok fazla ilgi gördü ve ihracatı başladı. Ancak şöyle bir sorun var ki artık kutnu kumaşı dokumayı bilen çok az sayıda usta kalmış memlekette; bu nedenle yeni neslin de bu işe gönül vermesi için projelerin başlatılması gerekiyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Haleplioğlu Mekki Tekstil sahibi Abdülkadir Mekki, 1967 yılında işe başladıklarını ve aile firması olarak yollarına devam ettiklerini dile getirirken, 2013 yılında başladıkları projeyle birlikte farklı renklerde kurtnu hazırlamaya başladıklarını ve kumaşı güncel modaya uyarladıklarını ifade etti.

“Moda renklerde 57 bin metrelik kutnu kumaşı ürettik”

“El emeği olduğu için kutnunun iplikten kumaşa dönüşmesi 3 ay sürüyor” bilgisini veren Mekki, “Moda renklerde bugüne kadar 57 bin metrelik kutnu kumaş ürettik. Kutnu kumaş üretimini 3 aydan 3 haftaya çekerek daha kısa sürede üretim yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullanıyor. Çok sayıda projeye de destek olduklarını söyleyen Mekki, “Şehitkamil Kaymakamlığı’nın Sodes ile yürüttüğü projeye katkı sağlıyoruz. Kamer Vakfı aracılığıyla da kadınlara kutnu dokuma tekniğini öğretiyoruz” diyor. Günlük 185 metre kumaş dokuma kapasitesine sahip olduklarını anlatan Mekki, “Hammaddeyi Bursa ve Denizli’deki ithalatçı firmalardan alıyoruz” açıklamasını yapıyor.

Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden talep alıyor, ihracata başlayacak

Dönem dizilerinde ve sinema filmlerinde kutnu kumaşların tercih edildiğinin altını çizen Mekki, “Diziler ve sinema filmleriyle geleneksel ürünlerimiz tekrar gündeme geliyor. Böylece Gaziantep’in kutnu kumaşı daha geniş kitleler tarafından tanınmaya başlandı. Kutnu kumaşı artık kravat gibi ürünlerde ve ev tekstili ürünlerinde kullanılıyor. Önceden kadınların çeyizlerinde muhakkak farklı renklerde bu kumaşlardan bulunurdu. Bu alışkanlık artık tekrar başladı” diyor.

Modernizasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra ihracata yöneleceklerini belirten Abdülkadir Mekki, “Avrupa, Akdeniz ve Uzakdoğu ülkelerinden talep alıyoruz. Kutnu kumaşın renkleri ve kullanım alanları bölgelere, kültürlere göre değişiyor. Akdeniz ve Avrupa ülkeleri parlak kutnu dediğimiz saten örgü kumaşları tercih ediyor. Uzakdoğu ülkeleri meydaniye gruplarından dış çizgi ve düz kumaş dediğimiz bağlama tekniği uyguladığımız kumaşları talep ediyor” bilgisini veriyor.

“Almanya ve Amerika üretim ile ilgili bizden teknik bilgi istedi”

Sektöre yönelik sorunlara değinen Mekki, “Kutnu kumaşta bağlama batik tekniği kullanılıyor ancak dokuma tekniğini bilen, öğrenen eleman yok. Bütün dünyanın gözü bu teknikte. Hatta Almanya ve Amerika bu konuda bizden teknik bilgiler istedi, vermedik. Benim en büyük kaygım bu teknikleri bilen ustaların bitmesi ve yeni ustaların yetişmemesi” diyor. “Bu teknik meslek liselerinde ders olarak işlenmeli” ifadelerini kullanan Mekki, “Gaziantep’te bu tekniği bilen birkaç kişi kaldı. Devlet üreticiye destek olmalı” açıklamasını yapıyor.

“Büyük metrajlı kutnu kumaşı üreteceğiz”

Haleplioğlu Mekki Ev Tekstil Ürünleri Şirketi’nin sahibi Abdülkadir Mekki, “Bu yıl makine modernizasyonuna yönelik yatırımlarımız tamamlanacak. El sanatları ile ilgilenen çok fazla kalifiye eleman olmadığı için yeni ekip kurduk ve yetiştiriyoruz. Elemanlarımızı yetiştirdikten sonra büyük metrajlı kutnu kumaşı üreteceğiz. Şehitkamil Kaymakamlığı öncülüğünde, Sodes ile birlikte bu sektörde çalışmak üzere eleman yetiştiriyoruz. Bu yıl bizim için yatırım yılı olacak” açıklamasını yapıyor.

Ünlü modacı Cemil İpekçi ile çalıştı

Haleplioğlu Mekki, modacıların yoğun ilgisiyle karşı karşıya. Ürettiği kumaşlar modacıların özel defilelerinde kullanılıyor, bu kapsamda şirketin çalıştığı isimler arasında Cemil İpekçi de bulunuyor. 1992 yılında İpekçi ile çalışan firma, farklı talepleri de değerlendiriyor, üretimleri arasında kutnu kumaştan fıstık torbası bile yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir