Neredeyse ülkenin her tarafından çalışmalarını sürdüren Kayseri Şeker, bulunduğu bölgelerde kamyonculuk yapan şoförlere yeni iş imkanları sunuyor. Şeker üretmek için pancara ihtiyaç duyan ve bu pancarların nakliyesinde yardımcı firmalarla çalışan Kayseri Şeker, bu konuda bağımsız kamyonculara da olanak tanıyacak gibi. Kayseri Şeker’in sektöre kattığı yarar sadece kamyoncularla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda makine operatörlüğü konusunda da yeni elemanlar yetiştiriyor.
“Kayseri Şeker Fabrikasına pancar sözleşmesi yapan 12 Bölgede olduğu gibi 230 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılan Yeşilhisar bölgesinde de Yeşilhisar taşıyıcılar kooperatifi tarafından alınan 1 adet 6 sıralı pancar söküm makinesi ve 2 adet Maus makinesi sayesinde hasat edilen şeker pancarının yüzde 80’lik oranı maus ile taşınıyor.”
“Pancar söküm makinası ve “toprağın efendisi” olarak adlandırılan maus makineleri pancar tarlalarında pastırma sıcaklarında gün ağarmasından gün batımına kadar yaklaşık 10 saat çalışıyor.”
“Yeşilhisar Bölgesi Maus ve 6 sıralı pancar söküm makinası operatörü Mustafa Karakaya, Yeşilhisar Motorlu Taşıtlar Kooperatifinde maus ve pancar söküm makinesi operatörlüğü yapıyorum. Bu bölgeye 3 yıldır hizmet veriyoruz. Söküm makinası ve maus aracılığı ile pancarın üzerindeki toprak ve pür tamamen tarlada kalıyor. Yapraklarda kalıyor ve böylelikle doğal gübre oluyor. Şu andaki yapılan verimle yüzde 6 fire veriyor. Maus ve söküm makinası operatörlüğünü Yeşilhisar Motorlu Taşıtlar Kooperatifinin 2012 de ki almış olduğu makinada Almanlar tarıfından verilen kurs da öğrendim. Eskiden bölgemizde kepçe ile yükleme yapılırdı. Şimdi mauslar ve söküm makinaları çıktı. Şu anda bu işler biraz teknik iş oldu dedi.”
“Karakaya, Önümüzdeki yıllarda Maus operatörlüğü bir sektör haline gelir. Kalifiye elaman yetişmeli. Pancar söküm makinası 465 bin Euro civarında böyle bir makinayı kullanırken hemen hemen her şeyine dikkat ediyorum. Vatandaşa güzel hizmet vermeye çalışıyoruz. Makina ilk olarak baş kesimi dediğimiz et oranı dediğimiz yerini alıyoruz sonrada çiftçi nasıl istiyorsa o şekilde söküyoruz. Makinamızın haznesi 22 ton alıyor. Saatte 1 hektar söküm yapıyor. Günlük 130 – 140 dönüm maus ile yaklaşık 9 saatte 125 kamyon yükleniyor diye konuştu. “