Hükümet, memur konusunda ipleri iyice kendi eline bağlamaya başladı. Son zamanlarda memurların birçok hakları kısıtlanırken şimdi de iş güvenceleri sona erdiriliyor. Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasası üzerinde tartışılan bir konuya göre memurların işten çıkarıldıktan, unvan değiştirdikten ve işten çıktıktan sonra mahkemeye itirazla birlikte elde ettiği haklar geri alınacak. Yani bu demek oluyor ki başlatmış olduğunuz davayı kazansanız bile bu hiçbir geçerlilik kazanmayacak. Memurların iş geleceğinin amirlerinin sözleriyle değerlendirilecek olduğu bu sistemin büyük tepki göreceği kesin gibi gözüküyor.
Madde, komisyon çalışmalarında sık sık tartışmalara yol açıyor. Muhalefet milletvekilleri, düzenlemenin Anayasa’ya açıkça aykırı olduğunu belirtirken, Meclis’in böyle bir ayıba imza atmaması gerektiğini dile getirdiler. Torba yasa tasarına alt komisyonda yapılan bazı eklemeler, çalışanların haklarında önemli kayıplara yol açacak. Mevcut sendikaların iş kolu barajını yüzde 1’e indiren ve bu sebeple işçilerin sendikal örgütlenmelerinin önünü kapatan madde ile taşeronlaşma teşvik ediliyor. Bu düzenlemenin kayıt dışı istihdamı da artıracağı belirtiliyor. Çalışanların aleyhine hüküm içeren bir başka madde ise 3 milyon memurla ilgili. Torba yasa tasarısının 82. maddesi ile memurların, görevden alınan mahkemeye başvurup geri dönmesinin önü kesiliyor. Madde, mahkeme kararının uygulanması için idareye 2 yıl süre tanıyor. Bu süreye rağmen mahkeme kararını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacağını hükme bağlıyor.
İşte düzenlemedeki skandal madde MADDE 82 – 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının üçüncü ve dördüncü cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir: “Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilir.”
“Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar; telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz.”
“Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz; ancak disiplin hükümleri saklıdır.”