Antep fıstığında yüksek rekolte

antep_fistigi_rekolte

Ülkenin ticaretine önemli bir katkıda bulunan Gaziantep, ticaretinin büyük bölümünü antep fıstığı üzerinden gerçekleştiriyor. Kilosu 50 – 70 TL arasında değişmekte olan baklavasının bu sene elde edilen yüksek rekoltesi bölge tarımcılarını sevindirdi. Bu sene antepfıstığının tanıtımına daha çok önem vereceklerini ve ürünlerinin yarısından fazlasının şehre gelen yabancı turistlere satıldığını dile getiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meslek Komitesi Başkanı Bülent Erleblebici, kentte 250 civarında antep baklavası üreticisi olduğunu ve günlük ortalama 6 ton üretim yapıldığını ifade etti.

Koçak Baklava firması sahibi Coşkun Koçak da geçen yılın sektör açısından iyi geçtiğini kaydederek, “Firma olarak baklavamızın kalitesini daha çok insana duyurduk. Kapasitemiz arttı ve yurtdışına daha fazla baklava gönderdik. Firmamızın günlük üretimi 1 ton. 2 şubemiz var Gaziantep’te. Baklava fiyatlarının pahalı olma nedeni kaliteli malzeme ve el emeği yoğun bir sektör olması. Biz firmamızda keçi sütü, Şanlıurfa yağı ve sert buğday unu kullanıyoruz. Baklavada kullandığımız su bile arıtılmış sudur. 10 çeşit baklava üretiyoruz. 80 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl üretim yerimizi genişleteceğiz. Avrupa standartlarına uygun imalathanemiz var. Ar-Ge çalışmaları kapsamında baklavayı daha uzun süre koruması için ahşap ve özel kartonlardan kendimize özel ambalajlar geliştiriyoruz.Yurtiçi ve dışına online satış yapıyoruz. Sektörün fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi, yeterli tanıtım yapılmaması ve soğuk hava taşımacılığının yetersizliği gibi sorunları var. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Komşu ülkelerin baklavaya olan ilgisi yüksek

Ayıntap Baklava Sahibi Levent Aktaş ise Sektörde 28 yıllık tecrübeleri olduğunu belirterek, “2014 firmamız açısından iyi geçti. Komşularda sıkıntı yaşanmasa satışlarımız daha da yükselir. Günlük üretim kapasitemiz 600 kilogram civarında. 1 tona kadar da çıktığımız oluyor. Yatırım planlarımız var. İl dışında bir faaliyet düşünmüyoruz. Gaziantep’in İbrahimli bölgesinde bu yıl şube açacağız. Komşu ülkelerden gelen ziyaretçilerimizin baklava tüketimi çok iyi. Bence baklava yeniliğe çok açık bir ürün değil. Mesleğimiz gerçekten emek isteyen bir işkolu. Ücretler yüksek olsa da çalışma saatlerimizin farklı olması nedeniyle kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Gaziantep baklavasının en önemli özelliği işçilik ve kullanılan malzeme. Üretimde şehir suyunu arıtarak kullanıyoruz. Ambalaj konusunda yenilikler yapıyoruz. 250 gramlık kutularımız bile mevcut. Tüketicinin rahat ve sağlıklı tüketimini sağlamak için ambalaj konusundaki tüm yenilikleri yakından takip ediyoruz. Sektörde birlik için daha çok çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.

Öne çıkan sorunlar

►Fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi.

►Sektörde yeterli tanıtım yapılmaması.

►Soğuk hava taşımacılığının yetersizliği.

►Merdivenaltı üretim konusunda denetimlerin az olması.

►Kalifiye eleman eksikliği.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir