2015, Batu Lojistik için yatırım yılı

batu_lojistik

Çalışmalarını İstanbul merkezli yürüten ve artık lojistik sektöründe ülkenin ilk 10 firması arasına girmeye iyice yaklaşan Batu Lojistik, 2015 yılında en çok yatırım odaklı sürdürecek çalışmalarını. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Batu Grup’un tek hissedarı olan Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ilk olarak İstanbul’da 10 bin metrekarelik yeni bir depo açmayı planladıklarını ve yeni şirket almalarının da ihtimaller arasında bulunduğunu dile getirirken, 2018 yılına kadar Türkiye’nin en büyük 10 lojistik şirketinden biri olmak istediklerini de ifadet etti.

2002 yılında faaliyete başlayan Batu Grup, bünyesinde barındırdığı farklı şirketlerle, kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı, depo yönetimi, gümrükleme ile dış ticaret çözümleri sunuyor. 160 çalışanı bulunan Batu’nun en büyük şirketi Batu Lojistik, 108 ülkede 708 şehre taşıma yapıyor. Şirket, Türkiye’nin en önemli holdinglerinden biri olan Hattat Holding tarafından da 2014’te yılın lojistik şirketi seçildi. Batu Grup’un tek hissedarı olan Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, dünya çapında 4 bin 900 acente ağları bulunduğunu belirterek, “Köklü acentelerle çalışıyoruz. Dünyada taşımacılığın olduğu her bölgeye hizmet sunuyoruz” dedi.

Her yıl yüzde 20 büyüyor

Kuruldukları 2002 yılından bu yana her yıl yaklaşık yüzde 20 büyüdüklerine dikkat çeken Ankara, en az yüzde 15 büyüme bekledikleri 2015 yılında önemli önemli yatırımlara hazırlandıklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Denizli’de ofis açtıklarını belirten Ankara, önümüzdeki ay ise İzmir ofisini açacaklarını söyledi. Şirketin ofis açmak için bir sonraki durağı ise Gaziantep olacak. Ankara, “Yaptığımız yatırımlar doğrultusunda Orta Anadolu’yu birbirine bağlamak istiyoruz” dedi. Şirketin bu yıl yapacağı en önemli yatırımlardan biri de yurt içi taşımacılık alanında olacak. Taner Ankara, yurtiçi taşımacılık alanında faaliyet gösterecek ‘Joker’ isimli bir şirket kurduklarını ve şirketi bu yılın haziran ayında faaliyete sokmayı planladıklarını ifade etti.

Taner Ankara, gündemlerindeki konulardan birinin de yurtiçinde küçük çaplı şirketler almak olduğunu aktardı. Ankara, “Yakın zamanda küçük bir şirketi alarak bünyemize kattık. Bunun gibi yeni satın almalarımız olacak. İnorganik büyüme planlıyoruz. Alacağımız şirket lojistiğin herhangi bir alanında faaliyet gösteren bir şirket olabilir. Tamamen o günkü ihtiyaçlarımıza göre yatırım yapacağız” diye konuştu. Yabancı ortak alma konusuna da sıcak baktıklarını ifade eden Ankara, “Geçen yıl ABD’li bir iki firma ile görüştük ortaklık için. Hazır olmadığımız için görüşmelere ara verdim. Ancak önümüzdeki dönemde bu tür ortaklıklar olabilir” diye konuştu.

Batu Grup olarak hedeflerinin 2018 yılına kadar Türkiye’nin en büyük 10 lojistik şirketi arasına girmek olduğunu anlatan Taner Ankara, 4PL taşımacılıkta ise hedeflerinin ilk 5’te yer almak olduğunu vurguladı. Batu Grup, 2013 yılında kurduğu intermodal şirketi ile bu alanda da büyüyor. Avrupa- Türkiye’ye ve Avrupa-Yunanistan arası blok trenlerle taşıma yapan şirketin bu iş için 40 dorsesi bulunuyor. Ankara, demiryolundaki gelişmeler ve serbestleşme süreci doğrultusunda hedeflerinin 2017 yılına kadar dorse sayısını 200’e çıkarmak olduğunu belirtti.

Marmara’da ikinci depoyu açıyor

Şu anda Gebze Dilovası’nda son teknolojiye sahip 20 bin m2’lik bir depolama alanları olduğunu ifade eden Ankara, yine bu alanda soğuk hava deposu yaptıklarını söyledi. Ankara, Hadımköy’de de 4 bin m2’lik anlaşmalı depoları olduğunu ve yeni bir depo yatırımı planladıklarını kaydetti. Ankara, “Depoculuğa 2012 yılında başladık ama bundan sonra depoculuk bizim büyümeyi hedeflediğimiz alanlardan biri. Çünkü hala Türkiye’de 1 milyon m2’ye yakın depo eksikliği var. Tek İstanbul olarak bakmamak lazım. Türkiye 2023 için 500 milyar dolarlık hedefleri doğrultusunda da bunu yapması gerekiyor” diye konuştu.

Sektöre yönelik değerlendirmelerde de bulunan Ankara, 2023 ihracat hedeflerine ulaşılabilmesi için lojistik alanındaki sıkıntıların ve eksikliklerin mutlaka giderilmesi gerektiğini dile getirdi. Ankara, devletin bu konuda gerekli adımları atması, sektörün ise birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Minivan sistemi ile havayoluna rakip oldu

İhracat yapan firmalara ve KOBİ’lere yönelik özel bir taşımacılık sistemi sunduklarını vurgulayan Taner Ankara, minivan olarak isimlendirilen sistemi ve avantajlarını şöyle anlattı:

“Minivan ile takometre olmadan Almanya’ya uçaktan daha hızlı servis veriyoruz. 2012 yılında başladık, bugün 8 minivana çıktık. Minivan sistemi ile karayolu taşımacılığında havayolu taşımacılığına rakip yaratıyoruz. Türkiye’den Avrupa’nın herhangi bir noktasına 36 ila 48 saat arasında taşımacılığın gerçekleştirildiği sistem, havayolu taşımacılığına göre 12 ila 36 saat arasında zaman tasarrufu sağlıyor. Gönderinin yapılacağı şehre direkt uçuş yoksa yükleme yeri-havaalanı, havaalanı-teslimat yeri arasında doldur boşalt işlemlerinden dolayı yavaşlamalar oluyor. Direkt uçuş varsa da uçakta yer olamayabiliyor, bu yüzden bir sonraki sefer bekleniyor. Sistem ile 1400 kilograma kalan tüm ürünler taşınabiliyor. İlk yılda 50 sefer gerçekleştirdik. 2014 yılındaki sefer sayısı ise 500’e ulaştı. Ortalama 24 saat zaman tasarrufunun yapıldığı sistemle 2014 yılında 1 yıllık zaman tasarrufu sağlandı. 2015 yılı hedefi ise bin sefer. En çok tekstil, kimya endüstrisi ve otomotiv sektörünün kullandığı sistem ile ağırlıklı olarak Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Avusturya taşımaları yapıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir