TÜSİAD, İpek Yolu’nu canlandıracak

TÜSİAD

Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkiler gün geçtikçe daha da iyi bir hal almaya başlıyor. Geçtiğimiz günlerde buluşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Dış İlişkiler Direktörü Han Meiqing iki ülkenin güncel ticari konumu hakkında olumlu açıklamalarda bulunurken İpek Yolu’nun tekrar canlanacağına dair yorumlarda bulundular. Çin’in devlet başkanından talimat alındığını, bunun doğrultusunda yatırımların başlayacağını dile getiren Meiqing’in yanı sıra Muharrem Yılmaz da Türkiye’nin şu anda 1.5 milyar nüfuslu bir pazara girdiğini, yapacakları yatırımların Çin altyapısı tarafından karşılanabilir olduğunu ifade etti.

Yılmaz, “Türkiye, yabancı yatırımcılar için önemli imkânlar sağlıyor. Bu imkanlardan Çinli dostlarımızın da yararlanarak Türkiye ekonomisinde yer alabileceklerini düşünüyorum. Diğer taraftan Çin büyük bir pazar ve yaptığı reformlarla, istikrarla büyüyen, gelişen bir ülke. Üyelerimizin Çin’de yatırım yaparak, Çin ekonomisi içerisinde yer almasını istiyoruz. Temsilciliğimiz vasıtasıyla sürdürdüğümüz faaliyetlerle her yıl Türkiye’de Çin’i anlamak için konferanslar yapıyoruz” dedi.

Türkiye ile Çin arasındaki iş ilişkilerinin gelişmesinde turizmi önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin üçüncü ülkelerde iş yapmak adına Çinli firmalar için iyi bir partner olabileceğini, iş yapılabilecek üçüncü ülkelerin Ortadoğu, Rusya, Balkan ülkeleri, Kafkasya ve Afrika olabileceğini söyledi.

‘Fonlar cesaret versin’

Gıda güvenliği çalışmalarının ticaretin başlaması için önemli olduğunu belirten Yılmaz, “Bank of China’nın Türkiye’de temsilcilik açması çok önemliydi, ICBC’nin Tekstil Bank’ın hisselerini alması da önemli bir iş. Türkiye’nin önemli bankaları da Pekin’de, Şangay’da temsilcilik açtı. Dolayısıyla finans anlamında altyapı hazır. Yatırım fonlarının da adım atarak şirketlere cesaret vermesi gerekli. Biz de TÜSİAD olarak ilişkilerin gelişmesini yakından takip edeceğiz” dedi.


Türkiye’nin lehine

EUCCC Başkanı Wuttke, Çin’i anlamanın zor olduğunu, ülkede gündemin 1 haftada bile değişebileceğini söyledi. Wuttke, ülkede işçi ve girdi fiyatlarının arttığını, artık Çin’in ucuz bir ülke olmaktan çıktığını söyledi. Çin’deki bu maliyet yükselişinden Türkiye’nin faydalanabileceğini vurgulayan Wuttke, bazı ülkelerin Çin’deki faaliyetlerini Avrupa’ya, Türkiye’ye kaydırabileceğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir