Kendi işini kurma konusunda maddi desteğe ihtiyacı olanlar için özellikle son dönemlerde birçok destek sağlanmakta. Hem devlet hem de özel kurumlar tarafından sağlanan desteklerle özellikle yerli üretime ağrılık verilmesi sağlanmakta ve ithal oranı azaltılmaya çalışılmaktadır. Türkiye ekonomisi açısından önemli yere sahip olan KOBİ’ler doğu bölgelerinde de ayrı bir öneme sahiptir.
Doğu Bölgelerine Verilen Destekler
Doğu’nun kalkınması yönünde yapılan birçok proje kapsamında başarılı olan projeler yenilerini de beraberinde getirmektedir. Özellikle doğu alanlarında işletmelerin artması ve ekonominin canlanması konusunda devletin özel desteği olmaktadır.
Bunların başında KOSGEB geliyor. 1990 yılından bu yana türkiye2de uygulanan bir destektir. Fikirleri olan ve tüm gerekli koşulları sağlayan kişiler için belirli miktarda paranın hibe edilmesi anlamına gelir. Bunun için öncelikle bir fikre sahip olmanız gerekir. Bunun dışında şartları yerine getirdikten sonra eğitimlere katılmalı ve başarılı olmasınız. Ardından belirlenen tutar sizin için ödenmektedir.
Bu sayede Türkiye’de büyüne ve gelişen birçok işletme bulunurken Doğu illerine özel olarak teşvikler sunulmaktadır. Son dönemde hayvancılık ve tarım alanında sıkıntı yaşanmaktadır. Bu durumun düzelmesin açısında devlet tarafından yeni bir proje sunuldu. Köyüne dönen ve hayvancılıkla uğraşmaya başlayan kişilere 300 damızlık koyun ve asgari ücret ödemesi yapılması. Bu sayede hayvancılık sektöründe canlılık yaşanmaya başlamıştır.