KOBİ’lere VIP muamelesi

kobi1
KOBİ’lere VIP muamelesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ’lere, TÜBİTAK ve KOSGEB kredileri için teminat vereceğini, böylece KOBİ’lerin kredi için aylarca bekleme sorununun ortadan kalkacağını söyledi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı’nın (TOSYÖV) bu yıl İş Bankası sponsorluğunda düzenlediği KOBİ Zirvesi 10’uncu kez toplandı. Zirvenin açılışında konuşan Işık, üretimin yüzde 65’ini, ihracatın yüzde 62’sini, istihdamın yüzde 76’sını KOBİ’ler ile yaptıklarını hatırlattı. Zirvede binlerce KOBİ’yi ilgilendiren müjdeler veren Işık, KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlükleri işbirliği yaparak girişimcinin ayağına gidip devletin verdiği destekleri anlatmasının yanı sıra KOBİ’lerin krediye ulaşmasını da kolaylaştıracaklarını söyledi.

TÜBİTAK VE KOSGEB kredisi alacak KOBİ’lere kimi zaman 4-5 ay ödeme yapılamadığını anlatan Işık şöyle devam etti: “Kredi Garanti Fonu ile anlaşma imzaladık. Kredi Garanti Fonu teminatı verecek, TÜBİTAK ve KOSGEB de peşin ödeme yapabilecek. Türkiye’de teknolojiyi destekleyen risk sermayesine TÜBİTAK olarak katkı veriyoruz. Sadece 2014 için bakanlığımızın büyük kısmı hibe olmak üzere doğrudan vereceği destek miktarı 1 milyar 576 milyon lira. Endişem bu paraların kullanılamaması. Bu kadar potansiyel taşıyan bir ülkenin KOBİ’leri bu paraları kullanmıyor. Bu paralar yetmemeli.”
Ar-Ge merkezlerinde 50 olan araştırmacı sayısını 30’a çekeceklerini açıklayan Işık, kanunun şu anda Meclis Genel Kurulu’nda bulunduğunu söyledi. Bakan Işık, KOBİ’lerin önünü açacak diğer düzenlemeleri de şöyle sıraladı: “Bu yıl ilk defa Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksimizi açıklayacağız. Teknolojik ürün geliştiren ama bunu üretmek için kaynağa sahip olmayan girişimci ya da işletmeye 5 milyon liraya kadar hibe olarak makine teçhizat desteği veriyoruz. İşletme giderleri için de ‘Kendine uygun bir yer kirala, hemen başla, kira bedelinin yüzde 75’ine kadarını bir yıl süreyle biz karşılayacağız’ diyoruz. Kullanılan enerji bedelinin yüzde 75’ine kadar bir yıl biz karşılayacağız. Personelinin sigorta primini yüzde 75’ine kadar biz karşılayacağız. Ayrıca bir Ar-Ge personelinin asgari ücretin brüt miktarı kadar ki tutarını 2023’ye kadar karşılayacağız. Bunun için 100 milyon liraya yakın kaynak ayırdık. Eğer bir ürün teknolojik ise bununla ilgili kamu ihalesine giren yerli bir üreticinin teklifi, bir yabancıya göre yüzde 15 pahalı olsa dahi kamu onu almak zorunda. Bir şirket ya da girişimci teknolojik bir ürün üretmiş ve kamu ihalesine girecek fakat karşısına İş Bitirme Belgesi duvarı çıkıyor. Bu şirketler eğer bir teknolojik ürün üretmişse ve kamuda ihaleye girecekse onun İş Bitirme Belgesi’ni bakanlık olarak biz vereceğiz. Bir buluş, bir patent, bir ürün geliştirildiyse bu ürünün satışından elde edilen gelirin kurumlar vergisinin yüzde 50’sinden devlet olarak vazgeçiyoruz. Savunma sanayinde ciddi bir sıçrama yapan off-set uygulamasını kamu ihale kanununda istisna maddesine aldık.”

TOSYÖV Başkanı Rahmi Aktepe de zirvenin ana konusunu ‘Rekabet Gücü İçin Uluslararasılaşma ve Bilgi Deneyimi’ olarak belirlediklerini ifade etti. Toplumsal kalkınmanın sadece sermaye yeterliliğiyle olmadığını belirten Aktepe, teknik açıdan donanımlı olmamıza rağmen yeni buluşları pazara sunmada en büyük yetersizliğin nitelikli insan gücü olduğunu anlattı. Zirvede kürsüye çıkan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise ellerindeki tüm maddi kaynakları KOBİ’ler için seferber ettiklerini anlatarak, “Maddi destek KOBİ’ler için 1’inci derecede önemlidir. Bunun yanında KOBİ’ler için yönlendirme çalışmaları da yürütüyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir