Kobi Sınıflandırması Nasıl Yapılır?

Küçük işletmeler olarak da adlandırılan kobilerin, yıllık kazançları büyük firmalara göre oldukça sınırlıdır. Ancak ekonominin hareketlenmesine ve işsizlerin istihdam edilmelerine katkı sağlar. Bu noktada kobi olabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı kurallar ve evraklar vardır.

Öncelikli olarak uygun bir iş yeri açma belgenizin olması gerekir. Problem yaşanmaması adına çevre izinleri de eksiksiz bir şekilde alınmalıdır. Resmi evrakların tamamı eksiksiz olduğunda KOSGEB’e başvuru yapma şansınız oluşur. Tüm işlemler ise maksimum 30 günde sonuçlanır. Kobi olduktan sonra bankaların sunduğu avantajlı kredi fırsatlarından da yararlanabilirsiniz.

Kobi sınıflandırması işletmelerin eleman sayılarına ve yıllık kazançlarına göre belirlenir. Mikro kobiler son derece küçük oldukları gibi genellikle ev hanımlarının üretimlerini satarak para kazanmaları üzerinden faaliyetlerini sürdürürler. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ise en fazla 250 çalışana sahiptir.

Yıllık kazançlar, eleman sayısı ve kaliteli standartlarına göre kobilerin sınıfları belirlenir. Doğru hamleler yapmanız ve işletmenizi en iyi şekilde kullanmanız durumunda büyümeniz oldukça kolaydır. Bu noktada her zaman ücretsiz seminer ve eğitimlerden destek almanız yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir