Pancar çiftçileri kızgın

seker_pancari

Şeker sektöründe büyük firmalar geçtiğimiz günlerde devlete bir öneride bulunmuş, Türkiye’de şeker pancarı kotlarının kalkmasını istediklerini dile getirmişlerdi. Bu öneriye devletten henüz resmi bir cevap gelmezken pancar çiftçileri aradan uzun zaman geçmeden tavırlarını ortaya koydular. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, eğer devlete verilen öneri kabul edilirse üretim yapmakta olan 150 bin çiftçinin başka sektörlere kaymak zorunda kalacaklarını ve bunun da imkansız bir şey olduğunu dile getirirken, bu işlemin sonucunun Türkiye için intihar olabileceğinin de altını çizdi. Zira kotanın kalkmasıyla birlikte büyük şehirlere göçler artabilir ve terör de etkinliğini yükseltir.

Cargill, Ülker gibi şirketlerin üyesi olduğu Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin Başkanı Rint Akyüz, AB’de 1 Ocak 2017’den itibaren şeker sektöründe kotaların kalkacağını buna karşın kota sisteminin bir tek Türkiye’de devam edeceğini söylemişti. hurriyet.com.tr’den Aysel Alp’ın haberine göre; Akyüz, Kota kalktıktan sonra AB iç piyasa fiyatları dünya fiyatları ile eşitlenecek. Yani şeker, AB gıda sanayicileri tarafından rekabetçi fiyatlarla kullanılırken, Türk gıda sanayinin dünya pazarlarındaki rekabetçi gücü giderek düşecek demişti. Akyüz, yine şeker fabrikalarını özelleştirirken ‘üretim kotaları’ ile şeker fabrikalarının ayrı ihale edilmesi halinde kendilerinin de kotalar için teklif verebileceklerini açıklamıştı.

Vatandaş şekeri daha pahalı yer
Akyüz’ün açıklamalarına tepki gösteren Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Taner Taşpınar, Zonguldak’ta, Soma’da, Ermenek’te yüzlerce canımız gitti. Ermenek’te ölen işçilerin aileleri, çiftçilikten geçimimizi sağlayamayınca oğullarımız madene indi, açıklaması yaparken, Türkiye 10 milyon nüfusun geçimini sağlayan, 150 bin çiftçinin doğrudan ekip biçtiği, her yıl ekonomiye 3 milyar dolar katma değer sağlayan bir sektörü adeta bitirmek için uğraşılıyor. AB, 2017’de kotaları kaldıracak ama bunun için 11 yıldır hazırlık yapılıyor. Türkiye’de kotalar kalkar ya da şeker fabrikalarının üretim kotaları nişasta ve glikoz üreticilerinin eline geçerse, şeker pancarı ekim alanları daralır, buralar imara açılır, kırsal kesimde işsizlik artar. Kentlere göç hızlanır. Şeker ithalatı artar ve yurtiçi piyasada şeker fiyatları yükselir. Her açıdan Türkiye için intihar olur dedi.

Düşen pancar şekeri!
Taner, bilim insanlarının obezitedeki artış ile nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimindeki artış arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna dikkat çektiklerini belirtirken, Hareket et obez olma, diyorlar. Amerika’da şeker tüketiminde bir azalma olmasına karşın obezite oranında artış olduğunu söylüyorlar. Ama şunu söylemiyorlar. Tüketimi azalan şeker; pancar ve kamış şekeri. Oysa nişasta bazlı şeker ve glikoz tüketimi artıyor diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir