Kaçak elektriğe yeni darbe

kacak_elektrik_fatura

Ülkemizin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanmakta olan kaçak elektrik sorunu sadece devleti değil, aslın bakılırsa devletten çok diğer vatandaşları maruz ediyor. Orada yapılan kaçak elektrik bağlantısının sonucunda harcanan elektrik ücreti masum olan vatandaşlardan çıkarken bu vatandaşlardan devlete konunun çözülmesine dair büyük bir baskı var. Son olarak Habertürk’te yer alan bilgilere göre EPDK, bu konuda yeni bir düzenlemeye gitmeyi hazırlanıyor. Özellikle Dicle Bölgesi, Van Gölü, Aras, Toros ve Diyarbakır’ı ilgilendiren çalışmalar yapılacak.

EPDK, ASGARİ TÜKETİM MİKTARI BELİRLENECEK
Enerji yönetimince hazırlanan yasa taslağına göre EPDK, 31 Aralık 2017 tarihine kadar teknik ve teknik olmayan kayıpların (kayıp-kaçak) ülke ortalamasının üstünde (EPDK, 2013 yılı ülke geneli ortalama kayıp-kaçak oranını yüzde 14, 2014 için yüzde 12 olarak belirledi) olduğu bölgelerde, abone grupları bazında her bir fatura dönemi kapsamında asgari elektrik tüketim miktarı belirleyebilecek. Türkiye’de ‘ilk’ olacak uygulamayla özellikle Kaçak kullanımının yaygın olduğu bölgelerde aboneler tüketim yönünden izlenecek. Aylık 100 TL’lik elektrik tüketme potansiyeli bulunan bir abone, tüketimini kaçakla gizleyip, faturasını 10 TL’ye düşüremeyecek. 2012 verilerine göre bu kapsama kayıp-kaçak elektrikte ülke ortalamasından daha yüksekte bulunan Dicle, Van Gölü ve Aras bölgeleri giriyor.

HEDEFLER ARTIRILACAK
Taslakta, kayıp-kaçakla ilgili önemli başka bir madde daha yer aldı. Buna göre Dicle, Van ve Aras’ın, 2013 yılı kayıp-kaçak gerçekleşmeleri dikkate alınarak, 2014 yılı dahil izleyen 5 yıllık dönem için kayıp-kaçak hedefleri yeniden belirlenecek. Söz konusu şirketler ile dağıtım şirketlerinin çatı örgütü olan ELDER, özelleştirme öncesinde bu bölgelerde kayıp-kaçağın makyajlandığını, öngörülen oranların gerçeğin altında gösterildiği yönünde açıklamalar yapmıştı. Dicle dahil bazı şirketler, EPDK’nın öngördüğü kayıp-kaçak hedeflerini son birkaç yıldır tutturamamıştı. Bu şirketler, kısa süre önce EPDK’ya başvurarak, kayıp-kaçak hedeflerinin yükseltilmesini gündeme getirmişti. Enerji sektörü uzmanları, EPDK’nın belirlediği hedeflerin tutturulamamasının doğrudan dağıtım şirketinin nakit akışını etkilediğini belirterek, “Dağıtım şirketi, hedefin altında kalan her puan için kasasından kayıp-kaçağın parasını ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir