Artan Kobi Faaliyetleri

1980’li yıllarla birlikte ekonomi politikalarında köklü değişikliklere giden Türkiye ekonomisi KOBİ’lerin de doğmasına neden oldu. Özellikle 2000’li yıllardan sonra sayıları da başarıları da gittikçe artan KOBİ faaliyetleri piyasaların en önemli unsuru haline dönüştü. İstihdam artışı, yeni yatırımlar konusundaki atılımlar, ihracat payındaki artışlar, ekonomik büyüme ve kalkınmaya doğrudan etkileri sayesinde KOBİ’ler ekonominin önemli çarklarından birisine dönüştü. Son 10 yılda KOBİ’lerle birlikte istihdam ve ekonomik büyüme de büyük miktarlarda artış gösterdi. Tabi bu durum sadece Türkiye ekonomisi için değil dünya ekonomisinde de aynı ivmeyi göstermiştir.

İhracatta KOBİ’lerin Payı ve Ar-Ge Çalışmaları

Son yıllarda KOBİ’ler esnek ve yalın yapıları ile birlikte önemli bir ekonomik alternatif haline dönüştü. Yalnızca ülke içi istihdam yapısında değil ihracat rakamlarına da önemli yansımaları olan KOBİ’ler toplam ihracatın yüzde 60’ını karşılar hale gelmiştir.
Ayrıca KOBİ’ler son yıllarda Ar-Ge çalışmaları ile de ön plana çıkmaktadır. Özellikle 2005 yılı itibariyle KOSGEB tarafından da desteklenen eğitimlerle KOBİ’ler Ar-Ge çalışmalarında da büyük ataklarda bulunmaktadır. KOSGEB, KOBİ’ler için girişimcilik faaliyetleri hakkında eğitimler, kanun ve yönetmeliklere yönelik mevzuat eğitimleri gibi eğitimler vererek KOBİ’leri sürekli olarak desteklemeye devam etmektedir. Hatta eğitimler dışında ekonomik anlamda da sağladığı krediler ile büyük desteklerde bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde KOSGEB 400 bine yakın işletmeye yönelik desteklemelerde bulunuyorken bu rakam bugün 3,4 milyon KOBİ’yi kapsamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir