2015 Özel sektör zam oranları

zam

Bundan bir ay önce yapılan açıklamada devlet memurlarının 2015 içerisinde ne kadar zam alacağı belirtilmişti. Devlet çalışanlarının ardından tabi ki özel sektöre hizmet edenlerin de aklında bu soru bulunuyor. Özel sektördeki zamlarda taban bir oran bulunurken tavan oranı şirket kendisi belirliyor. Ancak yönetim danışmanlığı üzerinde uzman olan Hay Group, yaptığı araştırmalar sonucunda 2015 yılında özel sektöre çalışanlarının ortalama yüzde 9 zam alacağını açıkladı. Araştırma Ağustos ve Kasım ayları arasında 1.300’e yakın şirketle birlikte yapıldı.

Araştırmaya göre Türk şirketler, yabancı şirketlere oranla yarım puan daha fazla zam yapacak. Araştırmaya konu 45 sektör içinde en yüksek zammı “endüstriyel makineler”, “medikal cihazlar” ve “elektrik, elektronik ve otomasyon” sektörleri verecek. En düşük zam ise eğitim sektöründe olacak.

Türkiye’de işverenlerin ücret zammı yaparken enflasyonun yanı sıra çalışan performansını da dikkate aldığı belirtilen açıklamada, şirketlerin “ücret”, “yan haklar”, “gelişim programları” gibi kalemlere artık “maliyet” değil yatırım” gözüyle baktıkları ve “çalışan motivasyonu”, “yetenek yönetimi” ve “liderlik gelişim programları”na daha fazla kaynak ayırdıkları ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir