2015 maaş zamları

emekli_calisan

2015 yılıyla birlikte işçilere ve emeklilere gelecek olan maaş zamları açıklandı. Asgari ücrete yılın başında ve ortasında yüzde 3’lük bir zam yapılacakken emekli maaşlarına da yılın başında yüzde 3.45’lik ve sonrasında da yüzde 3.63’lük zam yapılması bekleniyor. Bu iki kısmın yanı sıra memur çalışanları ve memur emeklilerinin de yıl başındaki zammı yüzde 3 olacak, ancak aylar Temmuz’a gelince zam 3.63’e kadar ulaşacak. Sosyal güvenlik konusunda beklenmekte olan açık ise 18 milyar liradan biraz daha fazla.

Gayri safi yurtiçi hasılaya oran olarak, gelirlerin yüzde 10,23, giderlerin yüzde 11,16 ve açığının yüzde 0,93 olması hedefleniyor.

Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Kurumuna, faturalı ödemeler, ek karşııklar, emeklilere yapılan ek ödeme, devlet katkısı, prim teşviklerinden kaynaklanan transferler ile prim ödeme gücü olmayanların genel sağlık sigortası primi de dahil olmak üzere 80,6 milyar lira tutarında ve gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,15’i oranında bütçe transferi yapılması planlanıyor.

İşsizlik Sigortası Fonu 92,1 milyar liraya ulaşacak

Programda işsizlik Sigortası Fonuna ilişkin hedeflere de yer verildi. Fonun toplam giderlerinin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,28’i oranında gerçekleşmesi bekleniyor. Böylece, 2015’te toplam fon varlığının 92,1 milyar lira ile gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,7’sine ulaşması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir